Ajankohtaista

10.7.2020

Kesäinen tervehdys Sopimuskodilta!

Kesä on ollut tähän saakka mukavaa aikaa, kun olemme päässeet kaikissa yksiköissämme jälleen melko normaaliin arkeen, ja säätkin ovat suosineet!  Erikoinen kevät koetteli eri tavoin yksittäisiä ihmisiä ja yrityksiä koko maailmassa. Meillä Sopimuskodilla kevät on myös ollut haastava, mutta siitä olemme selvinneet vahvempina ja yhä enemmän luottaen omaan tekemiseemme. Toimintakeskus oli kiinni yhteensä 2,5kk, ja on ollut ilo nähdä asiakkaita pitkän tauon jälkeen. Asumispalvelut, eli asumisyksikkö Satakieli ja tuettu asuminen ovat toimineet normaalisti koko kevään. Onneksi kaikki olemme pysyneet terveinä!

Koronakriisi ei kuitenkaan ole vielä voitettu ja meilläkin arki on erilaista. Pidämme korostetusti huolta turvaväleistä, pesemme käsiä useammin, emmekä tule sairaana toimintaan. Jos koronatilanteesta pitäisi sanoa jotain positiivista, voisi todeta, että ehkä me suomalaiset pesemme käsiä jatkossa useammin ja toivottavasti jokunen kausiflunssakin saadaan sillä ohitettua.

Toimintakeskus on kesällä kiinni 13. – 24.7.2020 ja 10. – 21.8.2020.

Aurinkoista kesää!

Toivottaa Sopimuskodin väki

12.5.2020

Suomen Hallitus linjasi neuvottelussaan 4. toukokuuta koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten vaiheittaisesta purkamisesta. Keski-Uudenmaan Sopimuskoti Ry:ssä tämä tarkoittaa sitä, että paluu arkeen aloitetaan 1.6.2020. Sopimuskoti Ry on sitoutunut noudattamaan annettuja suosituksia ja kehittää toimintaansa niiden pohjalta. Haluamme, että jokaisella asiakkaallamme ja työntekijällämme on turvallista olla.

Emme voi palata suoraan sulkua edeltävään aikaan, sillä elämme edelleen poikkeusolosuhteissa, joissa koronaviruksen vaikutukset on edelleen huomioitava. Tämä tarkoittaa toiminnan turvallisuuden varmistamista asettamalla turvaetäisyyksiä ja noudattamalla hygienia- sekä siivousohjeita. Porrastamme ruokailuja, istumme väljemmin jne. Meidän jokaisen on tärkeää huolehtia turvallisuudesta. Sinun, minun, meidän kaikkien turvallisuudesta. Älä siis tule flunssaisena toimintaan.

Olemme valmistautuneet myös tekemään muutoksia suunniteltuihin avaustoimenpiteisiin Suomen hallituksen mahdollisesti tiukentaessa annettuja rajoituksia. Uskomme kuitenkin, että yhdessä toimimalla ja annettuja suosituksia noudattamalla voimme parhaiten pitää huolta toisistamme sekä osaltamme edesauttaa epidemian etenemisen torjumista.

Sirkka Väistö

*************************

16.4.2020

Toimintakeskuksen sulku jatkuu toistaiseksi, avaamme heti kun Suomen hallitus antaa siihen luvan! Tällä hetkellä annamme etäpalveluita, ota yhteyttä omaan sosiaalityöntekijääsi, jos tällainen kiinnostaa!

Ystävällisin terveisin
Tiina Jansson
hallinto- ja talouskoordinaattori
tiina.jansson@sopimuskoti.fi

**********

17.3.2020

Hei,

Suomen hallitus linjasi 16.3.2020 lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi. Hallituksen asettamat poikkeusolosuhteet ovat voimassa 18.3. – 13.4.2020. Julkiset palvelut suljetaan, ja hallitus suosittelee myös yksityisen sektorin tekevän samoin.

Keski-Uudenmaan Sopimuskoti Ry:n hallitus päätti 17.3.2020, että työkeskukset Sapluuna ja Sopuska, sekä päivätoimintakeskus Villa suljetaan Suomen hallituksen suosittamaksi ajaksi 18.3. – 13.4.2020. Asumisyksikkö Satakieli on avoinna normaalisti, samoin hoidamme normaalisti tukiasunnoissamme asuvien asiakkaiden tukiasuntokäynnit. Keski-Uudenmaan Sopimuskoti Ry:n päivystyspuhelin palvelee kaikkia Sopimuskodin asiakkaita tarvittaessa.

Sirkka Väistö

Toiminnanjohtaja, Keski-Uudenmaan Sopimuskoti Ry

Syksyn viimeisessä hallituksen kokouksessa saateltiin eläkkeelle Hallinto- ja talouspäällikkö Marketta Hyötyläinen. Leppoisia eläkepäiviä!
Hyvää maailman mielenterveyspäivää 10.10.2019 ! Sytytä kynttilä torjumaan lokakuun pimeää, tai kysy kuulumisia kaverilta. Olet tärkeä.

Mielipidekirjoitus 31.1.2019

Kuntoutus- ja hoivapalveluita voi ja tulee toteuttaa ihmistä kunnioittaen

Esperi Care Oy:n asumisyksikön toiminnan lakkauttaminen Kristiinankaupungissa vakavien puutteiden vuoksi nousi valtakunnan otsikoihin 25.1.2019. Media on tuonut esille myös muita vastaavanlaisia tapauksia ympäri Suomea. Yksityisten palveluntuottajien ylläpitämät palvelut nostettiin oikeutetusti esille hyvin ikävissä merkeissä.
Suomessa palveluita tuottavat järjestöt ja niiden omistamat yhteiskunnalliset yritykset luetaan mukaan yksityisiin toimijoihin. SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry:n julkaiseman järjestöbarometrin (2018) mukaan sosiaali- ja terveysalan palveluita tuottavia järjestöjä on yli 1000 kpl, jotka tuottavat n. 25% alan palveluista. Niiden liikevaihto on yhteensä 1,7 miljardia euroa vuodessa. Palveluntuottajajärjestöissä työskentelee lähes 40000 alan ammattilaista. Valtakunnallisilla ja myös paikallisilla yhdistyksillä on vielä vahva rooli esim. erityisryhmien asumispalveluiden järjestämisessä.
Järjestöpohjaiset palveluntuottajat toimivat kuitenkin eri lähtökohdista kuin muut alalla toimivat voittoa tavoittelevat yritykset. Järjestöjen toimintaa määrittää yleishyödyllisyys, voittoa tavoittelemattomuus, pitkät perinteet, erityisasiantuntijuus omasta asiakasryhmästä sekä tärkein: vahva arvopohja ja halu toimia ihmistä ja yhteiskuntaa arvostaen. Järjestöpohjaiset palveluntuottajat eivät pyri toiminnallaan saamaan aikaan taloudellista voittoa vaan jakamaan yhteiskunnallista hyvää toimintansa lisäksi. Mikäli toiminnasta saadaan tuottoja, ne ohjataan toiminnan kehittämiseen ja asiakkaiden hyvinvoinnin edistämiseen eikä osakkeenomistajille.
Kuntoutus- ja hoivatyössä on jatkossa nostettava selvästi esille toimintaa ohjaavat arvot, joiden avulla toimija osoittaa, miten palvelua tuotetaan. Toiminnan pääpaino ei saa olla kasvussa ja kannattavuuden lisäämisessä vaan arvoissa, joiden täytyy näkyä kaikessa arjen työssä: asiakkaiden kohtelussa ja kohtaamisessa, ammattilaisten asenteessa, yksiköiden arkipäiväisessä toiminnassa ja ennen kaikkea johtamisessa, joka viitoittaa tekemisen tavan kaikkialle muualle. Toiminta, jota arvot vahvasti ohjaavat, ei aiheuta epävarmuutta tai turvattomuutta asiakkaalle tai hänen omaisilleen.
Myös kolmannen sektorin toimijoiden on alituisesti huolehdittava toimintansa laadusta. Ammattitaitoinen ja työtään sydämellä tekevä henkilökunta on laadukkaan ja arvojen mukaisen toiminnan kulmakivi. Järjestöissä asiakkaiden hyvinvoinnin lisäksi henkilökunnan hyvinvointi on tärkeää. Työsuhteet ovat pitkäaikaisia, henkilökuntaa koulutetaan jatkuvasti ja työnohjaus toimii työn tukena.
Sosiaali- tai terveyspalvelutyötä on mahdotonta tehdä laadukkaasti, mikäli ensisijainen tavoite toiminnassa on voiton tavoittelu. Sosiaali- ja terveydenhuollon markkinat eivät voi toimia samoilla ehdoilla kuin muut markkinaehtoiset palvelut ja toiminnot. Ei ainakaan koskaan yhteiskunnassa, joka haluaa kohdella hyvin ja oikeudenmukaisesti jäseniään.

Suomen sosiaalipsykiatristen yhteisöjen toiminnanjohtajat

Juha Järvinen, Alvi ry
Mari Heroja-Anttila, Buusti ry
Päivi Nousiainen, Itä-Uudenmaan sosiaalipsykiatrinen yhdistys ry
Miia Kurttila, Kaakkois-Suomen sosiaalipsykiatrinen yhdistys ry
Leena Veiskola, Keski-Pohjanmaan sosiaalipsykiatrinen yhdistys ry
Sirkka Väistö, Keski-Uudenmaan Sopimuskoti ry
Riikka Kallio, Lilinkotisäätiö
Maarit Hirvonen, Mielen ry
Seppo Eronen, Niemikotisäätiö
Johanna Yliviitala, Pohjanmaan sosiaalipsykiatrinen yhdistys ry
Maria Korhonen, Päijät-Hämeen sosiaalipsykiatrinen säätiö
Teemu Tiensuu, Sininauhaliitto
Christa Rajanti, Sopimusvuori ry

**************************************