Ajankohtaista

Mikä kesä ? Villan kesä!

Tänään tunnen sen, koska kesä kaiken kattava,

tule mukaan isoon rinkiin, diskoon valtavaan, me olemme me,

meissä on sitä jotain valtiovoimaa,

rivimme ovat suorat, lippu korkealla, jazz, blues, rock’ n roll soi,

jäätelöt syödään, lokit lentävät puiden varjossa lähellä suuren puiston,

elämä on suurta vihreää, varjossa auringon, kuinka pilvet leijuvatkaan,

takaisin luontoon, luonto auttaa, elämämme syvän sinistä, kirkas taivas.

Ilkka L

Kesäpäivä Kangasalla, +30 astetta, kuntoutujan iso kesä,

jäätelö sulaa suussa. Kari Peitsamo radiossa laulaa,

jazzin syvin olemus, me niin nauramme, kirkas ajatus,

hellehattu korvaamaton, Kari istuu penkillä soittaa kitaraa,

puinen levy, mikä se on, se on kesäkahvi, kesäfiilis,

Lp-levy, tupla sellainen, täynnä rock’n roll aurinkoa,

kesä on täynnä kesää, tarvitsemme toisiamme,

festarilippu, väkijoukko, kaiken kirjava.

Ilkka L

Kuva: Marita Ulmanen

Toivotamme kaikille kesäsanojemme myötä mukavaa kesälomaa, juhannustaikoja, maltillisia helteitä, jäätelöauton tunnussoittoa, aurinkoa, ystäviä, viileitä vesiä, paljaita varpaita, grillimakkaraa, kesäsateita, valoisia öitä, päiväunia, hiekkalinnoja, aurinkovoidetta, musiikkia, eväsretkiä, keltaisia kukkia, kesätoreja, herneitä, pörriäisiä, mansikkakakkua, leppäkerttuja, vihtoja, poutapilviä ja kaikkea muuta ihanaa!

Päivätoiminta Villan poppoo

Retki Sinkan taidemuseoon

Villan päivätoiminnan väki pääsi vihdoin retkeilemään Keravan taidemuseolle, Sinkkaan ja katsomaan Sininen Planeetta -näyttelyä. Näyttelyssä oli esillä mm. Kimmo Kaivannon puhuttelevia ja kantaa ottavia teoksia. Kaivannon lisäksi tutustuttiin Laura Könösen, Lilli Haapalan, Antti Laitisen, Maija Närhisen sekä Kim Somervuoren teoksiin. Ihanaa päästä taas retkeilemään! Muista sinäkin käydä museossa!

Erikseen yhdessä -ryhmä

Tikkurilan Laurean Sosionomiopiskelijat Sonja, Ada ja Mikko ohjasivat Sopimuskodin asiakkaille toiminnallisia ryhmiä kevään aikana. Koronarajoitusten vuoksi ryhmät toteutettiin Teamsin välityksellä etäryhminä. Läppärin, videotykin ja kokousmikrofonin avulla ryhmät onnistuivat, ja saimme kaikki kokea aivan uudenlaisen ryhmäelämyksen. Etäryhmämuoto jakoi kokemuksia. Osa asiakkaista koki etäilyn mahtavana, osa vähän hankalana. Ihanaa oli kuitenkin päästä toteuttamaan Sola-yhteistyötä Laurean opiskelijoiden kanssa! Jaoimme myös yhteisen haaveen, kunpa pian pääsisimme tapaamaan opiskelijoita ja muitakin vierailijoita ihan livenä! Opiskelijoiden kokemuksia ryhmästä löydät lisää Sola-valikon alta.

Vapputunnelmissa

Täällä kirjoittaa opiskelijat Mari ja Venla. Olemme olleet seitsemän viikon harjoittelujaksolla Sopimuskodilla. Mari oli päivätoimintakeskus Villassa ja Venla oli  ruokala Sopuskassa. Olemme oppineet ohjaustyötä ja saaneet vinkkejä ohjaajilta ja asiakkailta. Koemme molemmat, että olemme rohkaistuneet ja saaneet ammatillista otetta työhömme.

Torstaina 29.4 pääsimme toteuttamaan itseämme vappuradan merkeissä, jota asiakkaat pääsivät kokeilemaan. Rataan kuului kymmenen erilaista tehtävä pistettä, jossa sai reippailla, iloisen mielen ja aivonystyrät liikkeelle. Rata oli hyvin onnistunut ja kilpailu oli tiukkaa. Jokainen osallistuja palkittiin muumitikkareilla. Radan lopuksi nautittiin munkkeja, simaa ja kahvia.

Alla vappuloru, joka oli yksi radan tehtävistä. Montako vappuun liittyvää sanaa sinä löydät? 😉

VAPPULORU

Vappuna aurinko taivaalla paistaa,

ihmiset piknikillä munkkeja maistaa.

Sima on väriltään vaaleaa ja sakeaa,

äiti sitä maistaa ja sanoo : ”Makeaa!”

Ylioppilailla päässä on ylioppilaslakki,

olo on iloinen ja poissa on takki.

Ilmapalloja on ja naamari hassu,

herkkuja täynnä jokaisen massu.

HYVÄÄ VAPPUA JOKAISELLE!

Vapputerveisin Mari ja Venla

Kevät on uusi alku

Valon määrä lisääntyy päivä päivältä ja suuntaamme kohti kevättä ja kesää hyvällä, luottavaisella mielellä.

Kuva Tiina Jansson
Kuva Tiina Jansson

Matka viime keväästä tähän hetkeen on ollut täynnä monenlaisia vaiheita ohjeistuksineen ja rajoituksineen. Työ- ja toimintatapoja on muokattu kulloinkin voimassa olevien ohjeiden ja suositusten mukaan, asiakasturvallisuus edellä. Vuoden aikana olemme tottuneet mm. hengityssuojaimiin, käsien ja pintojen entistä tiheämpään pesuun ja desinfiointiin, turvavälien pitämiseen ja pienemmissä ryhmissä työskentelyyn. Kaikkeen tottuu ja yhdessä toimien olemme onnistuneet varotoimenpiteillä pitämään toiminnan käynnissä ja sairastumisilta on vältytty.

Kiitos asiakkaidemme ja yhteistyökumppaneidemme myös töitä on Sapluunassa riittänyt. On harjoiteltu myös uusia töitä, kannustettu uuden oppimiseen ja koettu onnistumisista iloa.

Puuverstaalla on mm. kunnostettu lukuisia huonekaluja ja pihakalusteita, työsalissa on pakattu, koottu ja tarroitettu eri yhteistyökumppaneiden tuotteita. Olemme hoitaneet tehotiimillämme myös joitakin varastojen muuttoja ja siivouksia Klondyke-talossa.

Maaliskuun alusta alkaen Sapluunassa on ollut myös työssä oppimassa lähihoitajaopiskelija Tommi joka on osallistunut aktiivisesti kaikkeen toimintaan ja ohjannut arjen työtoiminnan lisäksi mm. liikunnallisia ryhmiä sekä puhunut terveellisten elämäntapojen puolesta.

Kuva Jaana Kupiainen

Keväälle toivomme paljon aurinkoisia päiviä jotta kaikkien ”akut” saavat latautua, voimme ulkoilla taas enemmin yhdessä ja saamme pikkuhiljaa raottaa ikkunoitakin raikkaalle kevään tuoksulle.

Kevät on uusi alku.

Iloa ja valoa kaikkien kevääseen!

Toivottaa Sapluunan väki

Tapahtumia Sopimuskodilla