Ajankohtaista

Kulttuurikevät

Kuva: Tiina Jansson

Sopimuskodilla kevät on pyörähtänyt käyntiin kulttuurivuoden tiimoilta, olemme tutustuneet muun muassa Minna Canthiin sekä Mikael Agricolaan. Agricolan päivää edeltävänä perjantaina, Sopuska yllätti koko talon suussa sulavalla Agricolan leivoksella. Tsempissä on esillä erilaisia suomalaisen kulttuurin vahvoja piirteitä asiakkaiden ja opiskelijoiden tekeminä kollaaseina. Sopimuskodilla seurataan erilaisia suomalaisen kulttuurin teemoja läpi vuoden 2022.

Työkeskus Sapluuna sai maaliskuusta uuden toiminnanohjaajan ja Villassa aloitti uusi (vanha) sosionomiopiskelija, jonka harjoittelu kestää toukokuun lopulle asti. Kevät on lähtenyt työntäyteisesti käyntiin kaikissa yksiköissä ja keväällä onkin paljon mitä odottaa, sillä Pääsiäinen ja Vappu ovat jo ovella. Lisääntyvä valo ja hiljalleen sulavat lumet kääntävät kaikkien sopimuskotilaisten ajatukset kohti kesää.

Kuva: Mikko Ovaska

Maaliskuu polkaistiin liikkeelle koko talon ulkoilupäivällä tutulla Koivikon kentällä, jossa vietimme aurinkoisen iltapäivän. Ohjelmassa oli kävelyä, kiertorasteja, talvimölkkyä sekä hernepussin heittoa. Nautimme lisäksi kenttälounaalla hernekeittoa sekä kahvien kanssa laskiaispullia. Mahtava yhteinen ulkoiluiltapäivä. Maaliskuun lopulla järjestettiin myös iltapäiväretki Tekniikan museolle Viikkiin, pitkään odotetulle retkelle osallistui mukavasti väkeä ja tapahtuma sai paljon kiitosta.
Sopimuskodilla järjestetään keväällä, ”yleisön toiveesta” Mitä digiä ryhmän? jatko-osa. Ryhmä on avoin kaikille sopparin asiakkaille. Digiryhmässä käsitellään erilaisia ajankohtaisia digiasioita yleisellä tasolla vaihtuvan teemaan mukaisesti. Digiryhmässä voi keskustella erilaisista mieltä askarruttavista asioista, sekä saada kevyttä konsultaatiota esimerkiksi oman älylaitteen käyttöön.

Kuva: Tiina Jansson

Villassa järjestetään keväällä luovan tarinankerronnan ryhmä, jossa harjoittelemme dialogisuutta sekä kuuntelemisen ja läsnäolon taitoja. Ryhmän tuotoksena muodostuu luova tarina, joka pääsee Tsempin seinälle kulttuurikollaasien viereen. Villalaiset tekivät iltapäiväretken radan toiselle puolelle, vanhaan Elzuun. Elzussa pelattiin biljardia, pingistä, muistipelejä ja taisi joku kokeilla tietokoneella pelaamistakin. Lopuksi nautittiin iltapäiväkahvit Elzun sohvilla ennen kotiin lähtöä.

Keväällä koittaessa olemme askarrelleet yhdessä ja erikseen erilaisia Pääsiäisteemaan liittyviä askarteluja, lisäksi pääsiäinen on vahvasti esillä Sopuskan ruokalistalla, lampaan paistin, kanankoipien sekä kasvisnyyttien sekä pashan ja mämmin muodossa. Keväälle on myös suunnitteilla Laurean amk:n opiskelijoiden järjestämiä ryhmiä, sekä Vappujuhlan ohjelma.

Kirjoittanut: Villan opiskelija Mikko

Toiminnanjohtaja esittäytyy!

kuva: Tiina Jansson

Haluan esittäytyä teille kaikille. Nimeni on Hanna Laakso ja aloitin Sopimuskodin uutena toiminnanjohtajana 10.1.2022. Sirkka Väistö teki ennen minua pitkän uran Sopimuskodin toiminnanjohtajana ja tiedän nyt astuvani suuriin saappaisiin. Parhaani aion kuitenkin tehdä ja kantaa oman korteni kekoon siinä, että Sopimuskoti toimii ja menestyy jatkossakin. Olen todella innostunut tästä uudesta tehtävästäni ja pidän siitä, että minulla on mahdollisuus kehittää ja kehittyä työssäni. Toisaalta rakastan erilaisia perinteitä. On upeaa, että paikalla on niinkin pitkä historia ja tausta kuin Sopimuskodilla on. Juurista ja pitkistä työurista löytyy sellaista viisautta, jota ei rahallakaan saa ostettua.

Olen tehnyt lähes koko tähänastisen urani mielenterveyskuntoutuksen parissa, erilaisissa tehtävissä. Erityisesti sydäntäni lähellä ovat aina olleet erilaiset toiminnalliset menetelmät ja kuntouttava toiminta. Parasta työssäni on aina ollut asiakkaiden ja henkilöstön kanssa tehtävä yhteistyö. Minuun Sopimuskoti teki suuren vaikutuksen juuri näissä asioissa. Tällä aistii heti sisään astuessaan ystävällisen ja rauhallisen tunnelman. Henkilökunta ja asiakkaat tulevat heti jututtamaan uutta tulijaa ja ovat todella ystävällisiä ja kiinnostuneita sinusta. Toinen mikä heti pistää täällä silmään näin uutena ihmisenä on se tekemisen meininki mikä työ- ja päivätoiminnasta välittyy. Kukaan ei ole toimettomana ja kaikki osallistuvat yhdessä toimintaan. Täällä toiminnasta välittyy heti välittäminen ja toisaalta rautainen osaaminen ja ammattilaisuus.

Sopimuskodilla on aina ollut hyvä maine laadukkaana toimijana ja myös tämä on minulle tärkeää. Haluan että myös jatkossa Sopimuskoti tunnetaan nimenomaan laadusta. Haluan ehdottomasti olla ylläpitämässä tätä toimintaa ja kehittämässä sitä entistäkin paremmaksi.

Yhteistyöterveisin

Hanna

Tule meille toiminnanohjaajaksi!

Toiminnanohjaajan hakuilmoitus on nähtävissä osoitteessa https://duunitori.fi/tyopaikat/tyo/keski-uudenmaan-sopimuskoti-toiminnanohjaaja-sdsuu-14321702.

Keski-Uudenmaan Sopimuskoti Ry on Keravalla toimiva yksityinen sosiaalipalveluiden tuottaja ja voittoa tavoittelematon yhdistys.
Sopimuskodin moniammatillinen 15 hengen työryhmä toteuttaa mielenterveyskuntoutujille, sekä vammaispalveluiden ja TE-palveluiden asiakkaille kuntoutus – ja tukitoimintaa. Sopimuskodin palvelutarjonta koostuu ammattitaidolla tuotetusta kokonaisuudesta, joka sisältää monipuolisia arjessa selviytymiseen, asumiseen, sosiaaliseen kuntoutukseen ja työllistymiseen liittyviä toimintoja.
Toimintakeskus ja asumispalvelut sijaitsevat hyvien julkisten liikenneyhteyksien varrella Saviolla.
Etsimme työryhmäämme vahvistamaan juuri sinua, sosiaalialan ammattilainen! Olethan koulutukseltasi Sosionomi AMK.

Tarjoamme sinulle työpaikan huippuporukassa! Toimintaamme ohjaavat arvot ovat läsnä jokapäiväisessä työssämme ja ohjaavat toimintaamme arjen erilaisissa tilanteissa. Sopimuskodin henkilökunta on aidosti sitoutunutta ja työtä tehdään sydämellä.
Haemme nyt toiminnanohjaajaa toimintakeskukseen. Työ sisältää asiakkaiden ohjausta ja tukemista kuntoutumisen eri osa-alueilla sosiaalisessa kuntoutuksessa/ kuntouttavassa työtoiminnassa. Työhön kuuluu myös työ- ja päivätoiminnan kehittäminen asiakkaan osallistaminen ja vaikutusmahdollisuusien lisääminen ja uusien väylien luominen asiakkaiden kuntoutuspolulla esim. työllistymisessä.


Tarjoamme sinulle
– Ammattitaitoisen ja työstään innostuneen työyhteisön
– Esimiehen tuen
– Motivoivat työtehtävät ja mahdollisuuden työn kehittämiseen
– Mahdollisuuden toteuttaa itseäsi ja tuoda työhön omia vahvuuksiasi
– Toimivan työterveyshuollon
– Päivätyön
– Kilpailukykyisen palkan


Odotamme sinulta
– Sosionomin (AMK) pätevyyttä
– Kokemusta erityisryhmien kanssa työskentelystä, vahvaa ohjausosaamista ja kokemusta ryhmien ohjaamisesta
– organisointitaitoa, verkostoitumiskykyä sekä hyviä viestintä- ja vuorovaikutustaitoja.
– Joustavuutta ja kykyä tulla toimeen erilasten ihmisten kanssa
– Arvostamme kokemusta mielenterveyskuntoutus työstä ja työvalmentajan koulutusta / kokemusta

Tervetuloa mukaan joukkoomme!


Lisätietoja tehtävästä antaa:

Hanna Laakso, p. 050 552 2637 , hanna.laakso@sopimuskoti.fi

Toiminnanjohtaja Sirkan ajatuksia

kuva: Tiina Jansson

Aika rientää vinhaa vauhtia ja tämäkin vuosi 2021 lähenee loppuaan.  Samalla päättyy oman elämäni yli kolmasosan kattanut jakso eli työni Sopimuskodissa. Liki 24 vuotta tulee vuoden alussa täyteen. Jään 26.11. ensin lomalle ja siitä eläkkeelle. Olen vähän hämmentynyt, miten tässä näin kävi. Ihmettelen lähinnä ajan kulumista. Ja samallahan siinä ikäkin karttuu.

Uskon tietäväni kyllä, mitä teen työuran päätyttyä, ettei sen puoleen varmaankaan tule ongelmia. Siitä huolimatta Sopimuskodin jättämä aukko on iso. Siihen aukkoon mahtuu kiva työpaikka, monenlaista toimintaa ja tapahtumia, tärkeä sosiaalinen verkosto eli ihanat ihmiset: kuntoutujat, työtoverit, yhdistyksen ja hallitusten jäsenet, omaiset ja muut yhteistyökumppanit ja kanssakulkijat, joita olen vuosikymmenten ajan saanut kohdata. Ikävä iskee varmasti ja jo nyt tuntuu haikealta.

Tyhy-päivän tuotokset kuva: Maiju Palokoski

Olen kiitollinen ja ylpeä Sopimuskodista ja siitä, että vaikeinakin aikoina on tehty omaa hyvää työtä ja tsempattu ja pärjätty maailman muuttuessa ja vaatimusten kasvaessa. Kaikki Sopimuskodin piirissä olleet ihmiset ovat tämän tehneet mahdolliseksi. Siksi kiitän ja muistan näin jokaista yhdessä ja erikseen, sillä listasta tulisi niin pitkä, etten lähde luettelemaan. Asioitakin on saanut hoitaa ja johtaa, mutta ihmiset ja yhteinen aika kaikkien kanssaan ovat olleet kaiken toiminnan ja omankin työni perusta.

Olen vähän väsynyt, kaikki on niin jännittävää… Ehkä käyn Muumilaakson väen tapaan talviunille ja herään virkeänä uuteen kevääseen.

Tai sitten, pompin tasajalkaa ja toimin tämän kivan ohjeen mukaan:   

 ”Voisin tehdä mitä tahansa
enkä kumminkaan tee yhtään mitään.
Voi miten hauskaa on tehdä ihan mitä haluaa.”

Mymmeli, Muumilaakson marraskuu

Hyvää jatkoa, terveyttä ja onnea kaikille, missä ikinä olettekin ja mitä ikinä teettekin!

Tapaamisiin ja kuulemiin ystävät kalliit!

P.s.  Mietin, miksi Sopimuskodissa on ja on ollut niin hyvä olla, niin keksin monta asiaa, mutta yksi on ehkä kaikkein tärkein. Meidän perustehtävällämme on merkitystä ja oma tärkeä tarkoituksensa.

Tähän liittyen loppukaneetti:

En ehkä mennyt ihan sinne, minne tarkoitukseni oli mennä, mutta uskon päätyneeni sinne, missä tarkoitukseni oli olla.”

Douglas Adamsia mukaellen

Sirkka

Onnea 20-vuotias Satakieli!

Satakieli Sopimuskoti Ry: n 24/7 toimiva tehostetun asumisen palveluyksikkö. Satakieli sijaitsee Saviolla, kävelymatkan päässä muista Sopimuskodin yksiköistä ja muista tärkeistä palveluista. Rivitalotyyppisessä Satakielessä on 12 asuntoa, joista 11 on yksiöitä ja yksi kaksio. Asumiskuntoutuksen perustehtävä ja -tavoite yksilöllisen kuntoutussuunnitelman mukaan on kaikilla tasoilla tukea ja ohjata asukkaita itsenäisempään elämään, siirtymiseen vähemmän tuettuun asumiseen sekä kodin ulkopuoliseen toimintaan asukkaan omien voimavarojen mukaan. Asumispalveluiden piirissä olevat kuntoutujat osallistuvat Sopimuskodin päivä- ja työtoimintaan tai opiskelevat.

Satakieli täytti tänä syksynä 20 vuotta! Juhlat jäivät koronan vuoksi pitämättä, mutta vielä tulee niidenkin juhlien aika!  Juhlavuoden kunniaksi Satakielen yhteisiin tiloihin on tehty kasvojenkohotusta. Kesällä Satakielen ulkotiloja on kohennettu, ja kauan odotettu keittiöremontti on juuri valmistumassa yhteisiin tiloihin. Siitä tulee hieno!

Teksti ja kuvat: Riikka Valgijainen ja Tiina Jansson

Tapahtumia Sopimuskodilla