Ajankohtaista

Kevät on uusi alku

Valon määrä lisääntyy päivä päivältä ja suuntaamme kohti kevättä ja kesää hyvällä, luottavaisella mielellä.

Kuva Tiina Jansson
Kuva Tiina Jansson

Matka viime keväästä tähän hetkeen on ollut täynnä monenlaisia vaiheita ohjeistuksineen ja rajoituksineen. Työ- ja toimintatapoja on muokattu kulloinkin voimassa olevien ohjeiden ja suositusten mukaan, asiakasturvallisuus edellä. Vuoden aikana olemme tottuneet mm. hengityssuojaimiin, käsien ja pintojen entistä tiheämpään pesuun ja desinfiointiin, turvavälien pitämiseen ja pienemmissä ryhmissä työskentelyyn. Kaikkeen tottuu ja yhdessä toimien olemme onnistuneet varotoimenpiteillä pitämään toiminnan käynnissä ja sairastumisilta on vältytty.

Kiitos asiakkaidemme ja yhteistyökumppaneidemme myös töitä on Sapluunassa riittänyt. On harjoiteltu myös uusia töitä, kannustettu uuden oppimiseen ja koettu onnistumisista iloa.

Puuverstaalla on mm. kunnostettu lukuisia huonekaluja ja pihakalusteita, työsalissa on pakattu, koottu ja tarroitettu eri yhteistyökumppaneiden tuotteita. Olemme hoitaneet tehotiimillämme myös joitakin varastojen muuttoja ja siivouksia Klondyke-talossa.

Maaliskuun alusta alkaen Sapluunassa on ollut myös työssä oppimassa lähihoitajaopiskelija Tommi joka on osallistunut aktiivisesti kaikkeen toimintaan ja ohjannut arjen työtoiminnan lisäksi mm. liikunnallisia ryhmiä sekä puhunut terveellisten elämäntapojen puolesta.

Kuva Jaana Kupiainen

Keväälle toivomme paljon aurinkoisia päiviä jotta kaikkien ”akut” saavat latautua, voimme ulkoilla taas enemmin yhdessä ja saamme pikkuhiljaa raottaa ikkunoitakin raikkaalle kevään tuoksulle.

Kevät on uusi alku.

Iloa ja valoa kaikkien kevääseen!

Toivottaa Sapluunan väki

Tommi-opiskelijan mietteitä

Opiskelen lähihoitajaksi mielenterveys ja päihde osaamisalalla ja suoritan toista työharjoittelujaksoa työkeskus Sapluunassa.  Sapluuna on loistava ympäristö opiskelijalle oppia ohjaustyötä, kehittää vuorovaikutustaitoja sekä hyödyntää omia vahvuuksia ja osaamistaan yhdessä työryhmän jäsenenä. Harjoittelu Sopimuskodissa näytti minulle, millaista työnteko on työryhmässä, jossa kaikki oikeasti pitävät työstään, tukevat toisiaan ja tulevat hyvin kaikkien kanssa toimeen. 

Nautitaan yhdessä keväästä, aurinko lämmittää jo ihanasti, ja tuo arkeemme paljon iloa ja valoa!

Kuva Jaana Kupiainen

Kuu kiurusta kesään, 

puoli kuuta peipposesta,

västäräkistä vähäsen,

pääskysestä ei päivääkään.

Kirjoittanut Tommi

Viittä vaille valmis lähihoitaja

Terveisiä Sopuskasta!

Sopuska on Sopimuskodin oma henkilöstöruokala. Valmistamme Sopuskassa aamupalan, lounaan sekä päiväkahvin. Pyrimme tekemään mahdollisimman paljon alusta alkaen itse.

Tänä keväänä tärkeänä teemana on omavalvonta. Käymme yhdessä päivittäisissä työpalavereissa läpi, mitä tulee huomioida omavalvonnassa. Keskustelemme yhdessä asioista, joita olemme työtä tehdessä oppineet sekä kertaamme ajankohtaisia muutoksia. Ammatillinen ajankohtainen tieto on tärkeä osa Sopuskan toimintaa ja se ohjaa kaikkia käytäntöjämme.

Sopuskan työtiimin kanssa käymme sovittuja sääntöjä ja käytäntöjä läpi, kun teemme parityöskentelyä tai tiimityötä. Sopuskassa sovittu on yhdessä tehty ohjeistus hyvään tiimityöhön ja yhteistyöhön. Hyvä työilmapiiri on meille tärkeä asia!

Sopuskassa noudatamme työelämänpelisääntöjä, joka auttaa kaikkia toimimaan yhteisten toimintatapojen mukaisesti.

Sopuskassa valmistetaan tietenkin myös kausi- ja juhlaherkkuja omiin juhliimme. Seuraavana on tulossa kevään juhla  –  pääsiäinen, johon jo suunnittelemme tarjottavaa. Pasha valmistuu perinteisesti joka vuosi, mutta jotain uuttakin on suunnitelmissa…

Terveisin

Sopuskan tiimi

Mikä saa sohvaperunat liikkeelle?

No ainakin Mielenterveyden keskusliiton hanke nimeltä Olohuoneen osallistujat. Mtkl:n hankkeet ovat liikuttaneet meitä sopimuskotilaisia ennenkin. Olemme osallistuneet ainakin Askeleita luontoon-projektiin, jossa joka kuukausi vuoden aikana havainnoimme ja etsimme luonnosta kaikkea mielenkiintoista. Osallistuimme myös Syty liikkeelle-kampanjaan, jossa täytimme liikuntakorttia liikkumistamme minuuteista parin kuukauden ajalta.  Tällaiset hankkeet ovat kivoja!

Olohuoneen osallistujat- hanke haastaa meitä sohvaperunoita liikkeelle ja aktivoimaan taukoja. Mekin päivätoiminnassa istumme suurimman osan päivästä, jopa ne tauot, joita ryhmien välissä on.  Mutta nyt olemme oppineet, miten tärkeää on kerran tunnissa nousta ylös tuolista ja lähteä vähän liikkeelle. Se ei paljon vaadi. Joka viikko, 8 viikon ajan ilmestyy mtkl:lta uusi video sekä tietoisku ja tehtäviä, jotka teemme yhdessä. Viikkoihin on sisältynyt kehon herättelyä, tanssia, ilmapallojumppaa ja uusimpana voimaa arkeen -tuolijumppa. Nyt kun meillä on jo menossa neljäs viikko, olemme huomanneet, kuinka jo nyt on helpompi liikkua ja tehdä asioita. Eräskin osallistuja sanoi, että pystyy laittamaan kengän nauhat kiinni hengästymättä. Mahtavaa!

Kuvahaun tulos: mtkl

Kuka tahansa voi osallistua tähän hankkeeseen osoitteessa www.mtkl.fi . Klikkaa hakuun sanat olohuoneen osallistujat. Haun kautta pääsee katsomaan kaikki videot, jotka ovat jo ilmestynet. Suosittelemme kaikille. Se tekee hyvää!

Kirjoittanut Marita

Päivätoimintakeskus Villan toiminnaohjaaja

Miksei korona jo lopu?

Meitä kaikkia alkaa jo vähitellen kyllästyttää ja väsyttää korona-aika, joka tuntuu ikuisesti jatkuvan.  Se on hyvin inhimillistä ja ymmärrettävää. Koronasta en tietenkään haluaisi puhua, enkä ajatellakaan sitä. Meidän on se kuitenkin huomioitava muuttuneessa maailmassamme.  Emme voi elää pelkästään koronan kautta ja sen ehdoilla, mutta  se on kuitenkin huomioitava kaikkialla, myös meidän toiminnassamme.

Pakkaspäivä Klondyketalolla / Tiina Jansson

Moni asia Sopimuskodissakin on nyt toisin, mutta paljon hyvää on jäljellä. Käännetäänpä asia niin päin, miten onnekkaita olemme!  Meillä on toisemme, vireä yhteisö, josta voimme olla iloisia ja ylpeitä ja josta voimme nauttia. Me saamme tulla tänne toimintaan, niin asiakkaat kuin henkilökunta ja olla yhdessä! Sosiaaliset suhteet ovat tärkeitä aina, mutta erityisen tärkeitä erikoisina, hämmentävinä aikoina. Ei tarvitse olla koko aikaa yksin.

Jospa yritämme miettiä enemmän iloa ja onnea tuovia asioita, muistoja, toiveita, unelmia. Ei huudeta vanhan perään ja valitella tätä surkeutta ja huonoja aikoja, vaan ajatellaan jo valoisammin. Puhutaan huolet taivaan tuuliin. Tehdään sitä, mitä voidaan ja jaksetaan. Kaikkea ei ole kielletty. Nyt on luovuus ja kekseliäisyys valttia. Haastan siis kaikki sopimuskotilaiset mukaan miettimään ja ideoimaan toimintaa. Kaikki uudet ideat ovat tervetulleita ja niistä voi löytyä kultajyviä, joista kasvaa mahtavia asioita. Meillä on asiakasraati, joka pohtii monelta kantilta toimintaa, mutta se ei riitä. Koko yhteisön ääni pitää saada näkymään ja kuulumaan. Sinne pitää tulla mietteitä kaikilta, jotka haluavat tuoda kortensa kekoon ja sieltä pitää tiedon virrata takaisin toimintaan koko yhteisön käyttöön. Laitetaan siis hyvä kiertämään.

Carpe Diem!

Jaksetaan vielä vähän, kevät tulee. Jaksetaan tämä hetki ja huominenkin ja mennään eteenpäin. Päivä pitenee, aurinko paistaa ja on ihana talvi, josta nyt juuri voi nauttia. Tulossa on ystävänpäivä ja laskiainen, joiden tiimoilta on luvassa mukavaa toimintaa. On mahtavaa, että ulkoilupäiväkin kuulostaa ylelliseltä näin poikkeusaikoina!

Tänään niin kuin muinakin päivinä, kannattaa muistaa seuraavat lauseet, joissa on toipumisorientaation teoriaa sanoiksi kiteytettynä.

Iloitse tästä päivästä, sillä se on elämä itse,
aitona ja sykkivänä. Sen kaari on lyhyt,
mutta siinä on kaikki mikä on totta ja oikeaa
ihmisen elämässä.
Eilinen on vain unta ja huominen kangastusta.
Käytä hyvin tämä päivä, niin jokainen eilispäivä
on onnellinen unelma ja jokainen huomen
ihana toivo.

Iloitse tästä päivästä ja
tervehdi sen nousevaa aurinkoa.

-Kalidaso-

Kirjoittanut
Sirkka Väistö
Toiminnanjohtaja

Tapahtumia Sopimuskodilla